Nowe koncepcje w dziennikach żywnościowych

Wiele lat temu, gdybyś zapytał Justina Seedmana, trenera zdrowia ACE Certified, osobistego trenera i właściciela JustinFit, LLC, gdyby zachęcił swoich klientów do zapisywania swoich posiłków jako sposobu na ocenę, ile jedzą, powiedziałby: tak. „I to była świetna odpowiedź, ponieważ badania pokazują, że ludzie, którzy dokumentują to, co jedzą, odnoszą większe sukcesy w odchudzaniu i utrzymywaniu tego.

Dzisiaj jednak Seedman, podobnie jak wielu innych trenerów zdrowia, przestał używać popularnych aplikacji do liczenia kalorii. Uważa, że ​​ta technika jest zbyt czasochłonna i nużąca. Klienci są przytłoczeni, że muszą rejestrować każdy łyk i okruchy, które konsumują, i chociaż można to zrobić przez niewielki czas, w końcu staje się źródłem niepokoju, co ostatecznie prowadzi do niezgodności.

Według Seedmana problemy pojawiają się, gdy klient koncentruje się wyłącznie na liczeniu kalorii przy użyciu aplikacji internetowych. Widział problemy z bazami danych i etykietami żywności używanymi w bazach danych.

„Badania pokazują, że rzeczywista zawartość kalorii w tym, co jesz, jest często znacznie wyższa lub niższa”, wyjaśnia Seedman. „FDA [Food and Drug Administration] pozwala na niedokładności do 20%. Księgowanie żywności oparte wyłącznie na liczeniu kalorii nie uwzględnia zawartości składników odżywczych w tych kaloriach. Wiele osób wybierze żywność o niższej kaloryczności, ale mniej odżywczą niż żywność o wyższej kaloryczności, która ma więcej składników odżywczych. Na przykład, niektórzy ludzie mogą wybrać 100-kalorii paczkę ciasteczek bez składników odżywczych na ćwierć szklanki orzechów włoskich, które mają 180 kalorii, ale są zapakowane w składniki odżywcze. Poza tym dla większości osób trudno jest oszacować wielkość porcji, szczególnie w restauracjach. ”

Polecamy: https://dobretabletki.pl/slimetrol/

Dzisiaj Seedman woli używać narzędzi, takich jak You Ate, która jest aplikacją, która pomaga użytkownikom zachować uważność na to, co faktycznie jedzą. Zrobią szybkie zdjęcie posiłku i po prostu oznaczy je jako „na ścieżce” lub „poza ścieżką”. You Ate pokazuje, co zostało zjedzone na fotograficznej osi czasu, aby klienci mogli podejmować świadome decyzje. Mogą dodawać notatki i szczegóły, aby dowiedzieć się, dlaczego dokonali wyboru posiłku i jak się z nim czuli.

Oprócz You Ate, Lee Jordan, certyfikowany przez ACE trener zdrowia i specjalista od zmiany zachowań korzysta również z programu Meal Logger, który jest kolejnym darmowym narzędziem do śledzenia zdjęć. Jordan specjalizuje się w pracy z klientami, którzy chcą stracić 100 lub więcej funtów. Dla Jordana, gdy jego klienci stają się świadomi swoich przyzwyczajeń za pomocą obrazów, jest to prosty sposób na poprawę ich samoskuteczności i sprawienie, że poczują się pozytywnie aktywną rolą w zmianie zachowania.

Podczas robienia zdjęć ma sens, Lee kładzie nacisk na modyfikację zachowania. Sugeruje on, że wielu trenerów zdrowia błędnie inwestuje swój czas w to, „co” ludzie jedzą, czyli przede wszystkim terytorium zarejestrowanego dietetyka, i tęsknią za większym obszarem oddziaływania – zachowaniami i związanymi z nimi emocjami wokół „czego”.

„Niesamowita rozmowa w zespole czeka w tej szeroko otwartej przestrzeni wokół” czego „zamiast” co „,” wyjaśnia Jordan „, gdzie klient i coach mogą wspólnie pracować nad budowaniem trwałych zmian.”

Trener personalny z San Diego i Trener odżywiania Precyzyjnego Maggie Rintala są przekonane, że prosta rejestracja spożycia może zmienić to, co zje jej klient. Jednak nie spieszy się z tym zadaniem.

„Istnieje kilka nawyków, które praktykujemy przed dziennikiem żywnościowym”, wyjaśnia Rintala. „Skupiam się na rzeczach, które mogą dodać do ich aktualnej rutyny. Proste zwyczaje, takie jak jedzenie powoli, zatrzymanie w 80% pełne, używanie rąk jako narzędzia pomiarowego dla makroelementów, itd. To spowoduje, że większość ludzi będzie poruszać się w pozytywnym kierunku. Kiedy robią dziennik jedzenia, to przez dwa tygodnie. Klienci mogą korzystać z udostępnionego im wykresu, dokumentu Google, robić zdjęcia lub korzystać z aplikacji. ”

Klienci Rintala monitorują również swój stan emocjonalny przed, podczas i po jedzeniu. Interesuje się uczeniem się o tym, ile czasu jedzą, ile czasu zabiera im jedzenie i z kim jedzą. Ona ocenia te informacje i pozwala im skupić się na tym, co działa.

„Łatwo ugrzęznąć z listą” todo „, która stale przypomina nam o wszystkim, co musimy zrobić”, sugeruje Rintala. „Jednym z nałogów, który radykalnie zwiększył mój iloraz szczęścia, jest moja lista” TA-DA! „. Przez cały dzień zapisuję, co robię. Ten nawyk działa świetnie na zmianę zachowania, ponieważ są rzeczy, które już robisz, które działają dobrze dla ciebie. Kiedy zauważysz, co działa, wytworzysz świadomość wokół swoich nawyków. To bardzo przypomina pozytywne wzmocnienie z dziećmi. I na wiele sposobów, rodzimy się, gdy tworzymy nowe nawyki, więc bądź dobrym rodzicem i nagradzaj siebie zauważając zachowania, które dobrze ci służą. ”

Leigh-Ann Webster jest założycielką 52 zdrowych tygodni, programu żywieniowego online i telefonicznego. Czeka również kilka tygodni, aby rozpocząć proces rejestrowania żywności u jej klientów.

„Po dwóch tygodniach poproszę ich o stworzenie 3- do 5-dniowego dziennika żywnościowego, które obejmuje to, co jedli (nie muszą mierzyć), gdzie jedli (dom lub restauracja), jak się czują pod względem energii i pozytywności (rano, w południe i w nocy), co pili i ile zużyli wody „, wyjaśnia Webster. „Po zapoznaniu się z ich wyborem, proszę ich, aby ponownie zapisali się w następnym tygodniu, ale tym razem proszę ich, aby skupili się na pożywnym jedzeniu, które mogą dodać do swojej diety. Potem zaczynamy doskonalić to, co zadziała, a co nie zadziała. Moim celem jest stworzenie świadomości między jedzeniem i napojami a ruchem, energią i mocą mózgu. ”

Jeśli klienci są chętni i entuzjastycznie nastawieni, Webster zachęca ich również do analizowania wzorców snu, zarówno za pomocą aplikacji, jak i prostego podejścia opartego na piórze i papierze. Prosi również o ocenę swojej energii w skali od 1 do 10. Wierzy, że pomaganie klientom w dostrzeganiu związku między tym, co jedzą i piją, a tym, jak się czują fizycznie i psychicznie, jest kluczem do pozytywnych zmian w zachowaniu.

Oczywiście, podejście do dzienników żywnościowych zależy od celów i potrzeb każdego klienta. Będąc trenerem zdrowia lub specjalistą od ćwiczeń, ważne jest, aby określić, które podejście do kronikowania zapewni klientowi najwięcej sensu i przyniesie jak najwięcej pozytywnych zmian w zachowaniu. Dzieje się tak, gdy jesteś w stanie stworzyć pozbawione osądu, elastyczne środowisko, które ułatwia dialog między tobą a twoimi klientami.

Jeżeli zainteresował Ciebie ten wpis sprawdź również tę stronę: https://slapik.pl/

Dodaj komentarz